Statistieken

  • 213576Totale hits:
  • 116223Totaal bezoekers:
  • 13Bezoekers vandaag:
  • 75Bezoekers gisteren:
  • 487Bezoekers vorige week:
  • 1344Bezoekers per maand:
  • 68Bezoekers per dag:
  • 0Bezoekers op dit moment online:

Nieuws archief

 

Ook postduiven zijn voor hun dapperheid gedecoreerd. In Brussel staat zelfs een monument voor deze dieren. Postduiven werden gebruikt om berichten over te vliegen. Veel van deze berichten hebben talloze militairen het leven gered. Cher Ami was zo’n duif. Het beestje werd gebruikt door de Amerikaanse 77e divisie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de strijd in de Argonnen brak een Amerikaans bataljon door, maar raakte vervolgens in de bossen achter de Duitse linies het contact kwijt met de rest van de divisie. Dit zogenoemde Lost Bataljon werd zwaar beschoten door de eigen artillerie. De commandant liet de duif gaan met het bericht: ‘We are along the raad parallel to 276.4. Our own artillery is dropping a barrage directly on us. For heaven’s sake stop it.’

                                                                     

De beroemde Amerkaanse duif Cher Ami

De Duitsers probeerden de duif neer te schieten, maar ondanks dat ze het beestje zware verwondingen toe wisten te brengen aan zijn oog en poot, slaagde het erin de Amerikaanse linies te bereiken. Cher Ami verloor een pootje en een oog, maar werd goed verzorgd. De duif kreeg de Croix de Guerre avec palmes uitgereikt en werd overgebracht naar de Verenigde Staten, waar hij een heldenontvangst kreeg. Na zijn dood in 1919 werd de duif opgezet en sindsdien is hij nog steeds te bewonderen in het National Museum of American History van het Smithsonian Institute in Washington.

In de Eerste Wereldoorlog moesten duiven vooral oppassen voor Duitse kogels en gifgas. In de Tweede Wereldoorlog kwam daar een andere tegenstander van formaat bij: door de Duitsers getrainde haviken. Deze vijand kostte de special agent Mary of Exeter – postduiven werden veel door verzetsbewegingen en inlichtingendiensten gebruikt – een vleugel. Daarnaast was het beestje ook nog geraakt door drie Duitse kogels. De duif overleefde en in 1950 werd ze op het militaire erekerkhof van Londen begraven, na nog van een welverdiende oude dag te hebben genoten.

De Britse duif Gustav, beroemd geworden omdat hij als eerste op D-Day zijn berichtje thuisbracht, kwam wat ongelukkiger aan zijn einde. Nadat de PDSA Dickin Medal aan deze duif was uitgereikt, kwam Gustav aan zijn einde omdat iemand op hem was gaan staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.